HTML

Kémiai feladatok

A megszűnőben lévő Győri Kökél pótlására.

Kedves Olvasó!

A Győri Kökél legutóbbi számai 2006. végén jelentek meg. Ezt a lapot dr. Várnai György, a Középiskolai Kémiai Lapok alapító főszerkesztője hozta létre 2004-ben a lap addigi tevékenységének töretlen folytatásaként az akkori Szerkesztőbizottság segítségével, akik részben már az alapítás során is közreműködtek, s egy-egy rovat beindításával és működtetésével járultak hozzá évtizedeken keresztül a diákok kémiai gondolkodásának alakításához. Azóta számos kiváló szakember lett a hajdani diákokból, de még az utóbbi években is - amikor már szinte valamennyien nyugdíjasként dolgoztunk - ezernyi, feladatmegoldást, vagy szakfordítást tartalmazó levél bizonyította a diákok érdeklődését témáink iránt.

2007-ben -anyagi támogatás híján - nem tudtunk egyetlen számot sem megjelentetni, mert - bár a szerkesztők mind önkéntes munkában dolgoztak, ellenszolgáltatás nélkül - a nyomda- és postaköltségre nem tudtak támogatást szerezni.

Elhatároztam tehát, hogy mindaddig, amíg lapunk nem lesz nyomdaképes, ezen a blogon teszem közzé a rovataimba szánt feladataimat. Először csak a "sztöchiometriai és egyensúlyi feladatok" rovatot újítom, később megpróbálkozom a német és angol szakfordítói rovataimmal is.

A megoldásokat minden diák beküldheti. Cím: Maleczkiné Szeness Márta Veszprém, 8201, Pf.158. Aki megcímzett, felbélyegzett borítékot küld, visszakapja javított megoldásait. Mindaddig beküldhetők a feladatmegoldások, amíg az én megoldásaim itt meg nem jelennek.

Legutóbbi hozzászólások

Irinyi döntő feladatok VI.

2012.02.22. 21:16 Maleczkiné Szeness Márta

VÁLOGATÁS AZ irinyi jános középiskolai kémiaversenyek döntőire készített feladataimból (1973-2003), vi. RÉSZ
 
  1. (2001) Zárt edényben 100 g víz van és 1,0 mól levegő. Ha 100 oC-ra melegítjük, akkor a víz 10%-a kerül a gáztérbe.
    Hány literes az edény, és mekkora benne a 100 oC-os gáz össznyomása?
 
  1. (2001) 91,00 g pentán-oktán folyadékelegyet a szükségeshez képest kétszeres mennyiségű oxigénben elégetünk. A széndioxid és víz eltávolítása után 245 dm3 standard állapotú gáz marad. Számítsa ki
a)      a folyadékelegy móltörtjeit,
b)      az égéstermék összes mólját.
c)      Az égéstermékből lecsapódott víz tömegét!
 
  1. (2002) Alumínium, magnézium és ón fémpor-elegyből sósav hatására kétszerannyi gáz fejlődik, mint ugyanakkora tömegű mintából NaOH-oldattal. A sósavas oldat negyedannyi mól jódot redukál, mint ahány mól gáz a sósavas oldás során képződött. Írja fel a lejátszódó folyamatok kémiai egyenleteit és számítsa ki az elegy összetételét!
 
  1. (2003) Rézszulfát-oldatot elektrolizálunk: 3 mól töltés áthaladása után a katódon előbb réz, majd hidrogén válik le, az anódon végig oxigén, végül 9,80 kg 1,00 tömegszázalékos kénsavoldat maradt.
    Írja fel az elektrokémiai egyenleteket, és számítsa ki, hogy mi volt a kiindulási oldatban a rézszulfát molalitása!
 
  1. (2003) Fe2O3-ot fölös mennyiségű alumíniummal redukálunk, magas hőmérsékleten. Kihűlés után a reakciótermék 1,000 g-jából savval 294 cm3 standard állapotú hidrogéngáz fejleszthető.
    Írja fel a folyamatok kémiai egyenleteit és számítsa ki a kiindulási elegy, valamint a (3 komponensű) termék-elegy mólszázalékos összetételét!
 
  1. (2003) A 4H2S + 2 SO2 <=> 3 S2 + 4 H2O  egyenlet szerinti  egyensúlyi reakcióhoz sztöchiometriai arányú kénhidrogén-kéndioxid elegyből indulunk ki. Az egyensúlyi elegy minden komponense gázfázisú.
a)      hány százalékos az átalakulás azon az egyensúlyi hőmérsékleten, ahol a kéndioxid és víz molekuláinak száma egyenlő? Mi az egyensúlyi gázelegy térfogat- (mól-) százalékos összetétele?
b)      Mekkora a komponensek móltörtje és az átalakulás mértéke abban az egyensúlyi helyzetben, ahol a molekulák fele H2O?
 
 
 

  

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kemia.blog.hu/api/trackback/id/tr704175544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tamast2 2012.12.25. 13:21:55

Hoppá, elnéztem :)
süti beállítások módosítása