HTML

Kémiai feladatok

A megszűnőben lévő Győri Kökél pótlására.

Kedves Olvasó!

A Győri Kökél legutóbbi számai 2006. végén jelentek meg. Ezt a lapot dr. Várnai György, a Középiskolai Kémiai Lapok alapító főszerkesztője hozta létre 2004-ben a lap addigi tevékenységének töretlen folytatásaként az akkori Szerkesztőbizottság segítségével, akik részben már az alapítás során is közreműködtek, s egy-egy rovat beindításával és működtetésével járultak hozzá évtizedeken keresztül a diákok kémiai gondolkodásának alakításához. Azóta számos kiváló szakember lett a hajdani diákokból, de még az utóbbi években is - amikor már szinte valamennyien nyugdíjasként dolgoztunk - ezernyi, feladatmegoldást, vagy szakfordítást tartalmazó levél bizonyította a diákok érdeklődését témáink iránt.

2007-ben -anyagi támogatás híján - nem tudtunk egyetlen számot sem megjelentetni, mert - bár a szerkesztők mind önkéntes munkában dolgoztak, ellenszolgáltatás nélkül - a nyomda- és postaköltségre nem tudtak támogatást szerezni.

Elhatároztam tehát, hogy mindaddig, amíg lapunk nem lesz nyomdaképes, ezen a blogon teszem közzé a rovataimba szánt feladataimat. Először csak a "sztöchiometriai és egyensúlyi feladatok" rovatot újítom, később megpróbálkozom a német és angol szakfordítói rovataimmal is.

A megoldásokat minden diák beküldheti. Cím: Maleczkiné Szeness Márta Veszprém, 8201, Pf.158. Aki megcímzett, felbélyegzett borítékot küld, visszakapja javított megoldásait. Mindaddig beküldhetők a feladatmegoldások, amíg az én megoldásaim itt meg nem jelennek.

Legutóbbi hozzászólások

Emlékezés Dr. Bodor Endre professzorra

2011.11.11. 10:19 Maleczkiné Szeness Márta

 
A Veszprémi Vegyipari Egyetem (ma:Pannon Egyetem) professzora volt 1954-től 1981.-ig, az Általános és Szervetlen Kémia Tanszéket vezette.
 
Meghatározó szerepe volt mind az Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny, mind a Középiskolai Kémiai Lapok kialakításában, fejlesztésében. Már a verseny második évében felkérte őt dr. Várnai György a győri alapító tanár a versenybizottság elnökéül, s ezt a posztot egészen 2003.-ig töltötte be.
 
Amikor Győrben a versenyhez kötődő Középiskolai Kémiai Lapokat (Akkor "Kémiaversenyzők híradója" címen) is megalapították, készséggel ajánlotta fel a Tanszék segítségét: egy évig még a nyomtatás, kiadás feladatkörét is elláttuk, később is a szerkesztőbizottság elnökeként munkával, bölcs tanácsaival és tekintélyével segítette a lap színvonalának emelését, tartalmának bővítését.
 
Az általa írt "Szervetlen kémia" c.  tankönyv nagy hatással volt a hazai kémiai gondolkodásra, s nem kis része volt az általános- és középiskolai tankönyvek tartalmi átalakulásában.
 
A Tanszék oktatói közül engem választott ki az Irinyi-verseny írásbeli részének gondozására, az általam készített feladatokat együtt ellenőriztük, módosítgattuk, s mint a KÖKÉL egyik rovat-vezetője is gyakran kérhettem véleményét, tanácsait. Így aztán 3 fórumon is együtt dolgozhattam vele, s a 3 közül kettő középiskolai tehetséggondozásról szólt. Dolgoztunk együtt két Nemzetközi Kémiai Diákolimpia előkészítésében és le- bonyolításában is, 1975-ben és 1987-ben ugyanis Veszprémben zajlott ez a verseny, s mindkét esetben Bodor professzor volt a Versenybizottság elnöke, én pedig mellette a tudományos titkár.
 
Örömmel dolgoztam vele.
 
Soha nem tagadta meg segítségét, soha nem röstellt semmiféle munkát. Soha nem vesztette el türelmét, nem beszélt másként, mint nyugodt, szép emberi hangon, szavaival nem sértett meg senkit. Mindig jó szívvel, jó szándékkal ítélte meg munkatársait, senkit nem kényszeríttet olyan munkára, amit nem szívesen végzett. Minden emberhez tisztelettel szólt, s ezért őt is tisztelték az emberek, még szavaikat is jobban megválogatták, ha vele beszéltek. Erkölcsi tisztasága és magatartása kollégáknak, diákoknak egyaránt példaképül szolgált.
 
Az Irinyi-verseny szellemiségére is az ő jelenléte hatott. Mint zsűritag jóindulattal és igazságosan pontozott, mint elnök jó ötleteket adott és bölcs döntéseket hozott. A versenyek szép stílusát, hangulatát, állandó jobbítását jórészt neki köszönhettük.
 
2003.-ban még ott elnökölt Győrben, az Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny döntőjén. A 2006.-ban megjelent legutolsó "Győri KÖKÉL" szerkesztőbizottságának élén még ott szerepelt a neve.
 
2011 tavaszán örökre elhagyta e világnak versenyeit. 
2011 őszén lett volna 90 éves.
A mai napon volt mellszobrának ünnepélyes leleplezése a Pannon Egyetem aulájában.
 
Legyünk hálásak az Égnek, hogy ismerhettük, dolgozhattunk vele, tanulhattunk tőle.
 
Áldott legyen emléke!
 
Veszprém, 2011. november 11.-én.
                                                                      Dr. Maleczki Emilné 
                                                                      ny. egyetemi docens
 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kemia.blog.hu/api/trackback/id/tr683370209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Körtvélyessy · http://www.kortvelyessy.hu 2011.12.07. 15:57:58

Nagyon megérintett a Tanárnő kedves megemlékezése Bodor Professzor Úrról! Ahogy egyre idősebb leszek, egyre inkább csak a nekrológokat olvasom, de ilyen emberit keveset olvastam. Köszönöm szépen.
Körtvélyessy Gyula
süti beállítások módosítása