HTML

Kémiai feladatok

A megszűnőben lévő Győri Kökél pótlására.

Kedves Olvasó!

A Győri Kökél legutóbbi számai 2006. végén jelentek meg. Ezt a lapot dr. Várnai György, a Középiskolai Kémiai Lapok alapító főszerkesztője hozta létre 2004-ben a lap addigi tevékenységének töretlen folytatásaként az akkori Szerkesztőbizottság segítségével, akik részben már az alapítás során is közreműködtek, s egy-egy rovat beindításával és működtetésével járultak hozzá évtizedeken keresztül a diákok kémiai gondolkodásának alakításához. Azóta számos kiváló szakember lett a hajdani diákokból, de még az utóbbi években is - amikor már szinte valamennyien nyugdíjasként dolgoztunk - ezernyi, feladatmegoldást, vagy szakfordítást tartalmazó levél bizonyította a diákok érdeklődését témáink iránt.

2007-ben -anyagi támogatás híján - nem tudtunk egyetlen számot sem megjelentetni, mert - bár a szerkesztők mind önkéntes munkában dolgoztak, ellenszolgáltatás nélkül - a nyomda- és postaköltségre nem tudtak támogatást szerezni.

Elhatároztam tehát, hogy mindaddig, amíg lapunk nem lesz nyomdaképes, ezen a blogon teszem közzé a rovataimba szánt feladataimat. Először csak a "sztöchiometriai és egyensúlyi feladatok" rovatot újítom, később megpróbálkozom a német és angol szakfordítói rovataimmal is.

A megoldásokat minden diák beküldheti. Cím: Maleczkiné Szeness Márta Veszprém, 8201, Pf.158. Aki megcímzett, felbélyegzett borítékot küld, visszakapja javított megoldásait. Mindaddig beküldhetők a feladatmegoldások, amíg az én megoldásaim itt meg nem jelennek.

Legutóbbi hozzászólások

Irinyi döntő feladatok II.

2009.05.04. 21:43 Maleczkiné Szeness Márta


VÁLOGATÁS AZ IRINYI JÁNOS KÖZÉPISKOLAI 
KÉMIAVERSENYEK DÖNTŐIRE KÉSZÍTETT FELADATAIMBÓL (1973-2003)

  1. (1979.) A mangán(II)-klorid oldhatósága 0 °C-on: 0,9 mol vízmentes só 10 mol vízben. 50 °C-on: 1,4 mol vízmentes só 10 mol vízben Ha 80 mol vízzel készítünk telített oldatot 50 °C-on, s azt 0 °C-ra hütjük, akkor 6,25 mol kristályos só válik ki. Hány mol kristályvizet tartalmaz mólonként a kivált MnCl2-kristály?

  2. (1989) Egy alumínium-ásványban a hidroxid-ionok száma kétszerannyi, mint az Al-atomoké, a szulfát:alumínium tömegarány pedig 2,37. Ezeken kívül még káliumot tartalmaz. Mi a vegyület sztöchiometriai képlete?

  3. (2000) Elemi foszfor szén-diszulfidos oldatát elégetjük. 0,500 g oldat égése során 90,5 ml standard állapotú gáz keletkezik (szén-dioxid és kén-dioxid). Hány mól jódot képes redukálni ez a gáz, ha jódoldatba vezetjük? Mekkora a foszfor oldhatósága szén-diszulfidban?

  4. (1985) Egy alkil-amin elegy 1000 mg-ját, amely 80%(n) primer és 20% (n) szekunder amint tartalmaz, i-propilalkoholos oldás után 0,100 mólos sósav-oldattal titráljuk. Mi a két vegyület képlete és neve, ha a fogyás 31,30 ml, s mindkettöben ugyanazok az alkilgyökök vannak?

  5. (1999) Összeöntünk 100-100 g kálium-dikromát, káliumjodid és kénsav oldatot, mindhárom 1%-os(m). Az alábbi, kiegészítend reakcióegyenlet teljes mértékben végbemegy:
    ...K2Cr2O7 + ...KI + ...H2SO4 = ...I2 + ...Cr2(SO4)3 + ...H2O.
    Mi lesz ezután az oldat komponenseinek mol/l-ben kifejezett koncentrációja, ha az elegyet vízzel 500 ml-re töltjük?

  6. (1993) 1 mol nátrium-szulfátból 1000 g vízzel készített oldatot elektrolizálunk. A müvelet befejeztével a nátriumszulfát fele kristályos alakban (10 mol H2O/mol) kiválik, a visszamaradt telített oldatban pedig a H2O/Na2SO4 mólarány 40. Az elektródokon hidrogén-és oxigén-gáz fejlödik. Mennyi elektromos töltés fogyott, s mekkora térfogatú gáz képz?dött az elektródokon?

  7. (1974) Az ammónia termikus disszociációja során nitrogén és hidrogén keletkezik. Milyen mértékü (%) ez a bomlás, ha tiszta ammónia-gáz hevítésekor az egyensúlyi gázelegyben
    1. egyenlö az ammónia és a H2 koncentrációja,
    2. egyenlö az ammónia és a N2 koncentrációja,
    3. a mólok száma a kezdetihez képest 1,5-szeresére nött,
    4. az elegy ammónia-tartalma 50%?
  8. (1984) Egy gyenge sav 0,01 mólos oldatát vízzel 50-szeres térfogatúra hígítjuk, s ekkor pH-ja 1 egységgel nö. Számítsa ki a disszociáció (protolízis) mértékét és a sav disszociáció-(protolízis-) állandóját!

  9. (1991) Soroljon fel legalább 2-2 olyan anyagot (képlettel)), amelyek megfelelnek az adott jellemzésnek!
    1. fém, amely lúgban oldódik,
    2. vegyület, amelyböl savval gáz fejlödik,
    3. hidrid, amely vízben erös sav
    4. kovalens klorid, apoláros,
    5. oxidáló és oxidálható nemfémes elem,
    6. oxid, amely redukáló,
    7. oxid, amely mérgezö,
    8. zöld színü vegyület,
    9. vízzel savat képezö elem,
    10. a háztartásban is használt vegyület.

     
  10. (1974 óta variálva) Adja meg a nevét azoknak a vegyületeknek, vegyület-csoportoknak, amelyekben a >C=O csoporthoz háromszögesen kapcsolódó X és Y ligandumokat az alábbi gyök-párokkal helyettesítjük (R alkilgyök)
      a) b) c) d) e) f) g) h) i) j) k) l)
     
    X: H H H R R OH R NH2 R Cl R NH2
    Y: H OH R OH R OH NH2 NH2 Cl Cl OR OH
    Név: ... ... ... ... ... ... .... ... ...      

 

 Kedves olvasó! A középiskolai versenyek, írásbeli "nagyvizsgák" immár véget értek. Ez az oldal azonban segítheti az egyetemistákat is, akiknek még bizonyára számos zárthelyi akadályát kell leküzdeniük a nyaralás előtt. Kívánom, hogy haszonnal tanulmányozzák e példákat ők is! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kemia.blog.hu/api/trackback/id/tr651103130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása